Inhoudsopgave
Wat is endometriose?
Endometriose is een ziekte die 10-15% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Het bestaat uit het verschijnen van endometriumweefsel (het weefsel dat de baarmoederholte bedekt) op andere plaatsen van het bekken in de vorm van knobbeltjes of cysten in de eierstokken, ook wel endometriomen genoemd. De oorzaak is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat het een erfelijke, immuun- en endocriene component heeft die gerelateerd is aan de hormonen van de menstruatiecyclus.
Hoe weet ik of ik endometriose heb?
De diagnose is complex, omdat er in 50% van de gevallen geen symptomen zijn. De meest voorkomende manier om het bestaan van endometriose te vermoeden is door de aanwezigheid van endometriomen in de gynaecologische echografie, dat is niet altijd zo. Je kan het ook vermoeden als je een intense pijn ervaart tijdens je menstruatie en met seksuele relaties, veranderingen in het darmritme of menstruatiecycli. Naast de symptomen kan het ook van invloed zijn op de vruchtbaarheid: het blokkeren van de eileiders, het verminderen van de eierstokreserve, het wijzigen van de menstruatiecycli en het verergeren van de immuniteit die de kans op innesteling van het embryo in de baarmoeder zal verminderen.
Hoe beïnvloedt het de vruchtbaarheid?
Vaak wordt gedacht dat de vruchtbaarheid verbetert als endometriomen door chirurgie worden verwijderd, maar vandaag de dag is de trend conservatiever. Het is waar dat chirurgie de vruchtbaarheid bij deze vrouwen kan verbeteren, maar het is noodzakelijk om de gevallen goed te selecteren omdat een interventie ook negatieve gevolgen kan hebben voor de eierstokreserve (aantal eicellen in de eierstokken). De grootte van het endometrioom, de groei ervan in de tijd en de symptomen van de vrouw worden momenteel geëvalueerd.
In het geval dat het endometrioom groot is (groter dan 4-5 cm), dat het zeer snel groeit of dat de vrouw symptomen heeft zoals pijn die haar levenskwaliteit duidelijk aantasten, wordt een operatie aangewezen.
Wanneer er geen symptomen zijn, de cysten stabiel en klein zijn, is het meestal aan te raden om de zwangerschap spontaan of met geassisteerde reproductietechnieken te proberen vóór de operatie. Zwangerschap is een zeer gunstige hormonale situatie voor endometriose, stagneert en keert soms zelfs zijn progressie om.
De aanbevelingen voor chirurgie zullen daarom afhangen van de omstandigheden van de vrouw: de symptomen, de evolutie van de ziekte en het tijdstip van steriliteit. De meest aanbevolen en minst ingrijpende chirurgische techniek is laparoscopie. Het is belangrijk om te informeren bij professionals die de jouw situatie evalueeren en de ziekte goed in de gaten houden.
Dr. Blanca Paraíso, een expert op het gebied van vruchtbaarheid, heeft het over de meest aanbevolen vruchtbaarheidsbehandelingen in geval van endometriose.
Bij patiënten met milde endometriose. Welke is effectiever, in-vitrofertilisatie of kunstmatige inseminatie?
Met betrekking tot de effectiviteit zal in-vitrofertilisatie altijd effectiever zijn dan kunstmatige inseminatie. Bij milde endometriose hebben studies een toename van de kans op zwangerschap met kunstmatige inseminatie vastgesteld
in vergelijking met spontane zwangerschap tijdens de geslachtsgemeenschap. Deze toename zal altijd minder zijn dan bij vrouwen zonder endometriose, dit is bewezen.
Bovendien mag niet uit het oog worden verloren dat in-vitrofertilisatie niet altijd beschikbaar zal zijn. Zo zijn er in het socialezekerheidsstelsel bepaalde wachtlijsten. Het is ook een duurdere en complexere procedure. Om deze reden wordt het in de meeste klinieken, in het geval van jonge patiënten met milde endometriose, aanvaart om met kunstmatige inseminatie te proberen. alvorens direct naar in vitro fertilisatie te gaan.
Biedt ovodonatie goede resultaten bij patiënten met endometriose?
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de belangrijkste beperkende factor bij vrouwen met endometriose de eicel is.
Er is veel bezorgdheid over dit onderwerp en er zijn verschillende studies gedaan, omdat het bij deze patiënten een verminderde endometriumreceptiviteit kan zijn en dat zij slechtere embryo’s op die manier ontvangen. Echter, is er waargenomen dat de eicel ons de mogelijkheid van zwangerschap geeft. In een onderzoek waarbij donoreicellen werden gebruikt bij patiënten met endometriose en zonder endometriose, waren de zwangerschapspercentages hetzelfde.
Daarom biedt ovodonatie bij patiënten met endometriose in het algemeen dezelfde mogelijkheden tot zwangerschap als bij patiënten zonder endometriose, die resultaten zijn vrij hoog, tussen de 60-70%.